NRK: Ville ha finnerlønn – kan få fengsel isteden

En mann som fant en veske med 2000 euro forteller at han tok vare på pengene i håp om finnerlønn. Nå risikerer han i stedet fengsel for tyveri.

Gardermoen tax free

OSLO LUFTHAVN: Det var i en av flyplassens taxfreebutikker at mannen fant en veske med utenlandsk valuta verdt flere titalls tusen kroner.

FOTO: HELGE CARLSEN / NRK

 

 Journalist NRK

 

Lille julaften i fjor. Den 23 år gamle mannen oppdaget en veske han mente var gjenglemt i taxfreebutikken på Oslo Lufthavn.

– Det var ingen som sto i nærheten av den. Jeg sto der en stund, og forsøkte å se etter folk som kunne ha glemt den, sier mannen til NRK. Han vil være anonym.

 

Han forteller at han kikket oppi vesken for å se om han kunne finne et ID-kort. Det gjorde han, i tillegg til store mengder kontanter. 

 

– Jeg ble litt stressa. Det var i hvert fall 2000 euro, en tilsvarende mengde dollar og noe i Saudi-Arabisk valuta, forteller 24-åringen til NRK.

2000 euro tilsvarer cirka 19.500 norske kroner.

 

Håpet på finnerlønn

Etter å ha lett etter eieren, gikk han for å finne hittegodskontoret. Da dette befant seg utenfor utenlandsterminalen, valgte han heller å levere vesken til en flyplassansatt. Han tok selv vare på lommeboken. Mannen hevder at han ikke ville gi fra seg så mye penger til noen andre enn eieren. Dessuten håpet han å kunne få finnerlønn.

– Jeg ville gi den til ham personlig, sier mannen.

Han satte seg ned for å spise og forsøke å finne et telefonnummer til eieren, som viste seg å være fra utlandet. Da han ikke fant det, bestemte han seg for å levere pengene til politiet. På veien dit, møtte han to vektere.

– De spurte om jeg hadde funnet veska. De sa de hadde funnet eieren, og at jeg skulle bli med bort til ham slik at han kunne få si takk.

Det viste seg at vekterne mente han hadde stjålet pengene. Nå er han tiltalt for tyveri.

 

Tiltalt for tyveri

Påtalemyndigheten ønsker ikke å forhåndsprosedere noe i media, sier politiadvokat i Øst Politidistrikt, Kjetil Jansen.

 

Strafferammen for det han er tiltalt for er bot eller fengsel i inntil to år.

– Generelt kan jeg si at det reelle straffenivået ligger betydelig lavere enn to år. Det fastsettes normalt ut fra hvilke verdier som er involvert og omstendighetene for øvrig, sier Jansen.

Jan Inge Thesen ved Advokatfirmaet Robertsen er mannens forsvarer.

jit

 

FORSVAREREN: Jan Inge Thesen mener dette er ikke en tyverisak i det hele tatt.

FOTO: PAUL PAIEWONSKY / ADVOKATFIRMAET ROBERTSEN

– Jeg mener dette ikke er en tyverisak i det hele tatt. Skal det være det, må du ha tatt noe fra noen, sier han.

– Dette var en gjenglemt gjenstand. Attpåtil, ble pengene levert tilbake innen en halvtime. Ingenting manglet. Jeg mener klienten har oppført seg forsvarlig og ordentlig, det er ingenting som tyder på at han hadde uærlige hensikter. Overvåkningsfilmen viser at han gikk med vesken åpent foran seg rundt i butikken, og det ser ut som han ser etter noen. Da han kjøpte seg mat, brukte han eget bankkort. Det har vi fremlagt bevis for, sier Thesen til NRK.

Forsvareren mener klienten har opptrådt korrekt i henhold til hittegodsloven.

– Denne saken er alvorlig dersom påtalemyndigheten resonnerer seg frem til at folk som finner ting, kan bli dømt for tyveri. Det kan medføre at ingen tør å ta vare på gjenglemte gjenstander, sier han.

Saken skal opp i Øvre Romerike tingrett tirsdag.

Kilde: NRK

 

 

 

 

Oslo:

Sentralbord: 22 12 24 80
Telefax: 22 12 24 81
Email: oslo@robertsen.no

Florø:

Telefon: 22 12 24 94

Email: floro@robertsen.no

Svolvær:

Sentralbord 76 06 91 30

Email: lofoten@robertsen.no

Samarbeidspartnere

Grimstad: 22 12 24 80

Vadsø: 78 94 14 00

Innhold © Advokatfirmaet Robertsen. Webdesign © 2018-20 av Web Norge.